top of page
δερματολογικό ιατρείο, μπότοξ, απ�οτρίχωση, συσφιξη, ακμή

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
 

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ 

ΑΚΜΗ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΝΥΧΩΝ

Ακμή

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει την τριχοσμιγματογόνο μονάδα και χαρακτηρίζεται από φαγέσωρες, βλατίδες, φλυκταινίδια, οζίδια και ουλές. Προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο, τον τράχηλο, τον κορμό και τη ράχη. Πρώτα εμφανίζεται τυπικά στην εφηβεία, καθώς οι γονάδες (όρχεις- ωοθήκες)  ξεκινούν την παραγωγή των ορμονών του φύλου. Ωστόσο πολλές γυναίκες που δεν εμφανίσουν ακμή στην εφηβεία εμφανίζουν φλεγμονώδεις βλάβες σε ηλικίες από 20-35 έτη. Η ακμή μπορεί να ανταποκριθεί σε τοπικά σκευάσματα και καθαρισμούς αλλά συχνά απαιτείται και συστηματική θεραπεία.

Παθήσεις

Ονύχων

Οι παθήσεις των νυχιών είναι ποικίλες που άλλοτε είναι ακίνδυνες και άλλοτε χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης. Κάποιες από αυτές τις παθήσεις είναι:

•       η ονυχοκρύπτωση

•       η ονυχομυκητίαση

•       η ψωρίαση

•       η πάχυνση

•       το υπονύχιο αιμάτωμα

•       η παρωνυχία

•       οι όγκοι ονύχων

Παθήσεις

Τριχών

οι τρίχες στο κεφάλι μας ή εν γένει σε όλο μας το σώμα μπορούν να παρουσιάσουν πολλών ειδών παθήσεις όπως:

•      η ανδρογενετική αλωπεκία η οποία συνίσταται στην αποψίλωση της κεντρικής περιοχής του τριχωτού της κεφαλής και μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την εφηβεία και το φαινόμενο συνήθως ολοκληρώνεται όταν ο ασθενής φτάσει περίπου στα 40 έτη.

•      η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες είναι συχνή, κληρονομική πάθηση στην οποία παρατηρείται διάχυτη λέπτυνση τριχών στην κεντρική περιοχή της κεφαλής, η οποία αρχίζει σε σχετικά μικρή ηλικία.

•      η γυροειδής αλωπεκία συνίσταται στην αιφνίδια πλήρη απώλεια των τριχών μιας καλώς περιγεγραμμένης, συνήθως κυκλικής, περιοχής του τριχωτού της κεφαλής.

•      η τριχοτιλλομανία είναι η καθ’έξιν εκρίζωση των τριχών απο τον ίδιο τον ασθενή, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικής ποσότητας αυτών.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΡΙΧΩΝ
ΨΩΡΙΑΣΗ
ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Ψωρίαση

Είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα, κνησμώδης- φλεγμονώδης δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις πλάκες με έντονα λέπια. Προσβάλλονται οι αγκώνες και τα γόνατα συμμετρικά, αλλά και το τριχωτό, οι πτυχές, τα νύχια, οι παλάμες και τα πέλματα. Μπορεί να συνυπάρχει και προσβολή των αρθρώσεων (ψωριασική αρθρίτιδα). Το νόσημα εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις καθώς και εποχική διακύμανση. Συνήθως υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό, ενώ εξωγενείς παράγοντες όπως το στρες, το κάπνισμα, η περιβαλλοντική ρύπανση και διάφορα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της νόσου.

Ατοπική δερματίτιδα

Eίναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από κνησμό και χρόνια πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Μπορεί να σχετίζεται με άλλες αλλεργικές καταστάσεις όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα. Το 50% των περιπτώσεων εμφανίζεται στα 5 πρώτα έτη ζωής και κυρίως στο 1ο έτος, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μέχρι τα 30 έτη. Εμφανίζεται με έντονα κνησμώδεις πλάκες σε αγκώνες και γόνατα, ενώ συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί να συνυπάρχει βλεφαρίτιδα, χειλίτιδα και εκδορές από τον έντονο ξεσμό. Η ενυδάτωση παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του διαταραγμένου φραγμού του δέρματος.

Ροδόχρους νόσος

Xαρακτηρίζεται από επίμονο ερύθημα προσώπου. Κυρίως προσβάλλονται οι παρειές, η μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι. Συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες με ανοιχτό χρώμα δέρματος, 30-50 ετών, ωστόσο πιο σοβαρές μορφές της νόσου προσβάλλουν σχεδόν αποκλειστικά τους άντρες. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν τηλαγγειεκτασίες, ερυθηματώδεις βλατίδες και ακμοειδές εξάνθημα. Το έντονο στρες, οι εναλλαγές κρύου- ζέστης, τα καυτά ή καυτερά ροφήματα, οδηγούν σε έξαρση της νόσου. Βλεφαρίτιδα, χαλάζιο που υποτροπιάζει και επιπεφυκίτιδα αποτελούν επίσης εκδηλώσεις του νοσήματος.

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

  Η Παιδιατρική Δερματολογία περιλαμβάνει τη διάγνωση και θεραπεία δερματικών νοσημάτων που εμφανίζονται από τη νεογνική ηλικία έως τα πρώτα χρόνια της εφηβείας. Επίσης αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση εκδηλώσεων στο δέρμα δυνητικά σημαντικών συστηματικών νοσημάτων που προσβάλλουν και τα παιδιά. Η ιδιαιτερότητα στα παιδιά έγκειται στο ότι οι δερματοπάθειες που εμφανίζουν ίσως είναι μοναδικές γι’αυτήν την ηλικία ή με διαφοροποιημένη κλινική εικόνα από ό,τι στους ενήλικες. Το παιδικό δέρμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης, και οι δερματολόγοι γνωρίζουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια καλύτερα από τον καθένα.

Συνήθεις παιδικές δερματοπάθειες

Ατοπική δερματίτιδα

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα βρέφους (αφορά κυρίως το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής-«νινίδα»)

Συγγενείς σπίλοι και συγγενή σημάδια

Λοιμώξεις του δέρματος, π.χ. μυρμηκιές, μολυσματική τέρμινθος, μολυσματικό κηρίο (από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο), μυκητιάσεις του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής, φθειρίαση (ψείρες τριχωτού)

Εκ γενετής ασθένειες του δέρματος π.χ. ιχθύαση

Νεανική ψωρίαση

Λεύκη

Βρεφικά αιμαγγειώματα και τριχοειδικές δυσπλασίες

Ακμή

Γυροειδής αλωπεκία

Τριχοτιλλομανία (οι ασθενείς τραβούν τις τρίχες των μαλλιών τους κυρίως, αλλά και των βλεφαρίδων ή των φρυδιών τους, με αποτέλεσμα την αλωπεκία, τις περισσότερες φορές σε περιόδους στρες)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΔΕΡΜΑΤΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ -ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

ΔΕΡΜΑΤΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

  • διαγνωστικές βιοψίες δέρματος

  • επεμβάσεις σε διαταραχές ονύχων

  • αφαίρεση καλοηθών- κακοηθών όγκων σε συνεργασία και με άλλες σχετικές ειδικότητες

ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

 

  • δερματοσκόπηση σπίλων αλλά και άλλων δερματικών αλλοιώσεων, που συνεισφέρει στην διαγνωστική των δερματοπαθειών

Η Δερματοσκόπηση είναι μία μη επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιείται στη διάγνωση μελαγχρωματικών και μη βλαβών του δέρματος. Με την βοήθεια ενός ειδικού μικροσκοπίου καθίστανται ορατά μορφολογικά χαρακτηριστικά των βλαβών που δεν είναι δυνατό να δούμε με γυμνό μάτι και τα οποία βρίσκονται κάτω από την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος.

Η δερματοσκόπηση είναι μία μέθοδος που επιτρέπει τη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος σε πολύ πρώιμο στάδιο, με την προϋπόθεση ότι ο δερματολόγος διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία.

Με τη χρήση ειδικής κάμερας, συνδεδεμένης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, γίνεται συστηματική καταγραφή και ψηφιακή απεικόνιση όλων των σπίλων του σώματος ανά διαστήματα που ορίζονται από τον ιατρό δερματολόγο, με σκοπό την παρακολούθηση αυτών και σύγκριση των απεικονίσεων.

Έτσι μπορεί να διαπιστωθεί, εάν υπάρχει αλλαγή σε προϋπάρχοντες σπίλους ως προς το μέγεθος, χρώμα και σχήμα, τόσο μακροσκοπικά όσο και δερματοσκοπικά, αλλά και να εντοπιστούν νέες βλάβες.

ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

 

  • αντιμετώπιση- θεραπεία -παρακολούθηση

  • ενημέρωση/συμβουλευτική για την διαχείριση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Η Αφροδισιολογία αφορά στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), τα οποία ονομάζονται και αφροδίσια νοσήματα.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα περιλαμβάνουν παθήσεις που οφείλονται στην μετάδοση με σεξουαλική επαφή από το ένα άτομο στο άλλο μολυσματικών μικροοργανισμών που μπορεί να είναι είτε βακτηρίδια όπως στην περίπτωση της σύφιλης, της βλεννόρροιας, των χλαμυδίων, είτε ιοί όπως τα κονδυλώματα, η μολυσματική τέρμινθο, η ηπατίτιδα B και C, το  HIV/AIDS,είτε παράσιτα όπως οι ψείρες και το άκαρι της ψώρας.

Πολλά από τα ΣΜΝ είναι μεταδοτικά ακόμη και σε περιόδους που το μολυσμένο άτομο δεν εμφανίζει συμπτώματα και συνεπώς δεν φαίνεται άρρωστο. Επίσης, ενδεχομένως κανείς να μη γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί ή, ακόμη και εάν το γνωρίζει, να το αποκρύπτει.Τα ΣΜΝ δεν κάνουν διακρίσεις και συνεπώς μπορούν να προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.

Για την αποφυγή των ΣΜΝ απαιτείται προσοχή στην επιλογή των σεξουαλικών συντρόφων και λήψη μέτρων προφύλαξης.

  • χαρτογράφηση σπίλων εφόσον εκτιμάται απο τον θεράποντα γιατρό

ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Copyright© 2023 / Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Γιώργος Σελίμης 

bottom of page